2013. szeptember 23., hétfő

Szakértői bejegyzés- Stickl Sára, gyógytornász

 A víz mechanikai hatásai

Az úszás, hidroterápia kapcsán érdemes megismerkednünk egy olyan témával is, amiről viszonylag ritkán hallunk. Ez pedig a víz fizikai hatása, azon belül is a testünkre, szervezetünkre ható mechanikai hatások. Erről ugyan keveset beszélünk, azonban a terápia során rendszeresen alkalmazzuk, kihasználjuk. Lássuk tulajdonképpen mit is?
A vízben a bemerülés mértékétől függően súlycsökkenést érhetünk el Arkhimédész törvénye szerint. A gyakorlatban ez azt jelenti, amennyiben nyakig belemerülünk a vízbe, a testsúlyunknak 90%-a „elveszik”, csak 10% marad. Ezáltal a mozgás könnyebbé válik, az ízületek mozgását tehermentesíti, amennyiben a felhajtóerővel megegyező irányban mozgunk. A feszes izomban relaxáció jön létre, az ízületekre ható nyomás csökken, ezáltal fájdalomcsillapítás érhető el. A mozgásterjedelem nő a csökkent testsúlynak, az izomrelaxációnak és a fájdalom csökkenésének következtében.

A hidrosztatikai nyomás miatt olyan, mintha a vízbe merülő részét a testünknek rugalmas pólyával (fáslival) körbetekerték volna. Ennek a nyomásnak a mértéke annál nagyobb, minél jobban bemerülünk a vízbe. Így a különböző helyeken kialakult folyadék gyülemek felszívódását segíti. A felületes vénákban, nyirokerekben nő a nyomás, elősegíti ezek visszafolyását. A keringési rendszer, szív fokozottan működik. A megnövekedett keringő vértérfogat miatt a vesékben fokozódik a kiválasztás, a vizelet képződés. A kilégzést könnyíti, a belégzést nehezíti. Ezáltal asztmás gyermekek sportterápiájára is nagyon jól használható. Kiváltja az egyensúlyi helyzet megtartását, ami a vízi közegben a szárazföldön megszokott automatizmusoknál jóval több gyakorlást igényel.

A vízben mozgó ember a víz ellenállásával szemben működteti izmait. Ezáltal az izomerő fokozódik. A megnövekedett izommunka miatt az izmokban olyan kis erek, kapillárisok is megnyílnak, amik addig nem voltak aktívak, a vérkeringés fokozódik. Mindezen hatások összességeként a víz a fizikai kondíciót javítja.

A foglalkozások során nem csak a gyermek, hanem az őt kísérő felnőtt is részesül a hidroterápia nyújtotta előnyökből. Legközelebb érdemes kipróbálni, hogy egy egyszerű mozgás, mint a könyök hajlítása, hány módon valósítható meg a vízben, és mennyire függ a feladat végrehajtásának nehézsége például a felkar vagy az ujjak helyzetétől, és máris saját „bőrünkön” is megtapasztalhatjuk a mechanikai hatásokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése